Bilgisayar Bilgini
Bilgisayar Bilginleri (Uzmanları) yeni teknolojileri araştırır ve geliştirirler. Bu üst düzey teknologlar, modern bilgisayarın ilerlemesinin arkasındaki itici bir güçtür. Derin teknik zeka, yaratıcılık ve bilimsel araştırma becerilerini bir araya getiren bilgisayar uzmanları, yeni bilgi sistemleri icat eder ve mevcut olanları geliştirir. Bilgisayar uzmanları, özellikle donanım ve yazılım tasarım şirketleri, kamu (özellikle üniversiteler, savunma sektöründe), BT araştırma firmaları ve akademisyen olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışmaktadırlar.
Bilgisayar Bilginlerinin neler yapabileceğine dair daha iyi bir fikir için, bu alanda bazı uzmanlar sıralanmıştır.
- Alan Turing – “Bilgisayar Bilimi Babası”, Turing Makinesi ile “algoritma” ve “hesaplama” kavramlarını ortaya çıkardı ve WW2’deki Almanya’nın Enigma kodunu çözmeye yardımcı olan İngiliz Bombe makinesini geliştirdi. (1936, 1939)
- Shaun Fanning – P2P (peer-to-peer) dosya paylaşımı icat etti ve Napster’la (1999) ana akım haline getirdi.
- James Gosling – Günümüzün en üretken ve güçlü kodlama dillerinden biri olan Java’yı icat eden ekipteydi (1995)
- Steve Jobs – Apple’ın Kurucu ortağı ve kişisel ve mobil bilişimi algılama biçimimizi değiştirdi (1976, 2007)
- Grace Hopper – Derleyici icat etti, “hata ayıklama” ifadesini icat etti ve ilk (ve hala yaygın olarak kullanılan) programlama dillerinden biri olan Cobol’ü (1940’lar – 50’li yıllar) yarattı.
Çoğu bilgisayar uzmanının başarısı yaygın olarak bilinmemekle birlikte, değerli katkısı bilgili kişiler tarafından bilinmekte ve ödüllendirilmektedir. Bu alanda gerçekten yetenekli olanlar için limit sadece gökyüzüdür.
Becerileri ve Sorumlulukları
Bilgisayar bilginleri, bu konumu başarıyla yürütmek için çeşitli teknik beceriler ve özel beceriler kullanmaktadır. Bilgisayar bilgini olarak çalışmak isteyen kişilerden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.
- İş, tıp ve diğer önemli endüstrilerdeki karmaşık teknoloji problemlerini tanımlama ve çözebilme.
- Teorik ilkeleri uygulayarak yeni bilgisayar yazılımı ve / veya donanım çözümleri geliştirme.
- Bilgisayar bilimleri ile ilgili matematik becerilerinde (örneğin, doğrusal cebir, hesap, istatistik ve ayrık matematik) ileri tecrübeli olma.
- Karmaşık problem çözme, iletişim ve yaratıcı düşünme konusunda birinci sınıf özel becerilere sahip olma.
- Bilgisayar hedeflerini ve sistem gereksinimlerini belirlemek için son kullanıcılar, yöneticiler ve tedarikçilerle görüşme.
- Bilgisayar mühendisleri ve bilim adamları ile karmaşık bilgi işlem problemlerini çözmek için yakın işbirliği içinde çalışabilme.
- En önemli Bilgisayar bilimi bulgularını belgelemek ve yayınlamak için teknik yazı becerilerini kullanma.
- Tüm Bilgisayar uzmanları kodlayıcı değildir, ancak Java, C ++ ve Python gibi günümüzün önde gelen programlama dili konusunda istekli olmalı ve yeni ihtiyaçlar ortaya çıktığında kendilerini yeni dil öğrenerek hızlı bir şekilde geliştirebilmelidirler.
Eğitim Gereklilikleri
İşletme ve akademide bilgisayar bilgini pozisyonları genellikle yüksek lisans veya doktora gibi bir bir eğitim gerektirir. Bununla birlikte, kamuda ve askeri alanda, başvuru yaptığınız pozisyona bağlı olarak gerekli güvenlik soruşturmalarından geçmeniz gerekebilir. Lisans düzeyinde eğitim alan birçok kişi bu alanda çalışmaya başlayabilir.
Bir bilgisayar bilim adamında lisans programında aranabilecek beceriler arasında, özellikle doğrusal cebir, istatistik, hesap ve ayrık matematik olmak üzere yazılım geliştirme ve programlama, bilgisayar donanımı mühendisliği, veri analizi, bilgi sistemleri yönetimi, teknik eğitim, teknik yazı ve ileri matematik yeterlikleri bulunmalıdır.
Bilgisayar bilginleri için aranan özel beceriler, yaratıcı düşünme, karmaşık problem çözme, zaman yönetimi ve etkili iletişim becerileri, hem yazılı hem de sözlü iletişimde etkin olmaktır.
Bilgisayar Bilgini Ücretler
Bilişim sektöründe Bilgisayar Bilgini kadrosunda çalışabilmek için Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olabilmeniz ve 8 yıl tecrübe gerekir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. (Daha büyük grafik için resim üzerine tıklayınız.!)