Bilgisayar Programcı
Bilgisayar Programcıları yazılımların çalışmasını sağlayan kodları yazarlar. Bilgisayar programcıları, yapılacak görev ve işleri bilgisayarların anlayabileceği ve yorumlayabileceği mantıksal talimatlara uyarak bir betiğe dönüştürür. Özetle bilgisayar programcıları bilgisayar sistemleri ve uygulamaları yapar.
Başarılı bilgisayar programcıları, her dilde belirli bir güçlü yan olduğu için güçlü ve çok yönlü programlar oluşturmak için birlikte birden fazla dil kullanabilirler. Örneğin, Facebook, ön uç için PHP, JavaScript, CSS ve XHP kullanılarak kodlanmıştır; C, C ++, Python ve Java arka uç için; Facebook sohbet için Erlang; ve sırasıyla Facebook’un iPhone ve Android uygulamaları için Objective-C & Java kullanılmıştır.
Günümüz iş piyasasında aranan programlama dilleri arasında Java, C #, C ++, Objective-C, PHP, Python, Perl, Ruby ve ASP.Net bulunmaktadır. HTML, CSS ve JavaScript, World Wide Web’in yapı taşlarıdır. Dolayısıyla teknik olarak önemli olan programlama dilleri değil, bunların herhangi bir programcı için vazgeçilmez ve pazarlanabilir nitelikte olan programlama dilini kullanma becerileridir.
Becerileri ve Sorumlulukları
Tipik günlük aktiviteler ve bu pozisyon için talep üzerine beceriler aşağıdakileri içerir. Bilgisayar programcılarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.
- Karmaşık teknik bilgiyi analiz etmek, yazılım ve iş gereksinimlerini analiz ederek mevcut veritabanı mimarisiyle uyumunu değerlendirme.
- Kodu çeşitli dillerde, örneğin C, C# veya VB.Net, C ++, kullanarak yazma. PHP, HTML&CSS, JavaScript, jQuery bilgisi. (Hangi programlama dillerini öğrenmeliyim?)
- ASP.NET WebForm, MVC, Web API, Java bilgisi.
- Kaynak kod ve sürüm takibi deneyimi olmak, sorun gidermek, hata ayıklama sorunların/sürümlerin açık ve ayrıntılı teknik şartname ve dokümantasyonunu hazırlama.
- Güncelleme, performansı optimize etme ve mevcut programların işlevselliğini geliştirme.
- Karmaşık bilgisayar sistemleri ve iş uygulamaları tasarlamak için ekip çalışması yapabilme.
- Hata ayıklama denilen bir süreçte dikkatli bir şekilde test etme ve hataları düzeltme.
- Kodlama işlerini hızlandırmak için parçacıkları (yaygın olarak kullanılan kodun önceden tanımlanmış bölümlerini) oluşturma ve kullanma.
- İş arkadaşlarının süreçlerini izleyebilmesi için kodlama projelerine ayrıntılı yorumlar ekleme.
- Projeleri kapsam dahilinde tutmak için yazılım geliştiricileri, uygulama mimarları ve mühendislerle yakın işbirliği yapma.
- Veri tabanını tasarlamak, kurmak, bakım ve bütünlüğü için onarımını yapmak, veri tabanı stratejilerinin tasarımını ve gelişimini doğrulamak, veri tabanı performansını ve kapasitesini takip etmek, geliştirmek ve gelecekte ortaya çıkarak ihtiyaçları planlamak, büyük ilişkisel veri tabanları tasarlamak, kurmak izlemek sistem entegrasyonunu sağlama.
- Veri odaklı uygulamalar oluşturmak için veritabanı geliştirme becerilerini, örneğin MySQL, SQL Server ve Oracle’ı kullanma.
Eğitim Gereklilikleri
Programlama deneyimi, bu mesleği yapacak olan kişilerin olmazsa olmazıdır. İşe alım yöneticileri, en iyi bilgisayar programlama projelerinizin ve uygulamalarınızın örneklerini içeren bir portföy görmek isteyecektir. Bu alana yeni girenler, gerekli programlama dillerini öğrenebilir ve akredite bir lisans programı veya bilgisayar programcılığı, web geliştirme, bilgisayar bilimi veya ilgili program odaklı bir alanda uzmanlaşmış bir sertifika ile bir portföy oluşturmaya başlayabilir. Kişiler programlama alanında meslek liselerinin ilgili bölümünde bir alt yapı oluşturup lisans seviyesinde bir eğitim imkânı elde edemiyorsa önlisans düzeyinde programlama alanında bir eğitim alabilirler.
Bir bilgisayar programlama eğitim programında aranabilecek beceriler; Java, C, C ++, Visual Basic, Objective-C, PHP, vb gibi sıcak dillerde HTML, CSS ve JavaScript (web sayfalarının temel yapı taşları) Python ve Perl, bilgisayar sistemleri tasarım ve analizi, ilişkisel veritabanı tasarımı yapabilmektir. Ayrıca, bu yeterlikler düşük fiyatlı bilgisayar programcılarından farklılaşmaya yardımcı olacağından etkin sözlü / yazılı iletişim ve e-posta yazma gibi beceri kurslarını seçmeniz önerilir. Kalite odaklı işverenler bu becerileri fark edecek ve değerlendirecektir.
Bilgisayar Programcı Ücretler
Bilişim sektöründe Meslek Yüksek Okulu ve Lisans mezunları Bilgisayar Programcı kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. (Daha büyük grafik için resim üzerine tıklayınız.!)