İş Görüşmelerinde Muhtemel Sorular ve Cevaplama
Yüz yüze yapılan iş görüşmelerinde nezaket kurallarına mutlaka uyun. “Sen” yerine “Siz” kelimelerin tercih edin, hiçbir şekilde “Ya” veya benzeri argo laflar kullanmayın. Çok konuşmayın ve sadece sorulan sorulara net cevaplar verin. Unutmayınız ki İK yöneticileri bazen kasıtlı, kışkırtıcı veya tuzak sorular da sorabilir.
Aşağıdaki soruların hepsinin size sorulacağını zannetmeyin, belki benzeri sorular veya sadece bir kısmı da sorulabilir.
Bize kendinizden bahsedin.
Cevaplarınızı iş ile alakalı olarak sınırlayın. Size sorulmadıkça kişisel bilgilerinize, yaşam tarzınıza veya benzeri özele asla girmeyin.
Bize hayallerinizdeki işten bahsedin.
Görüşmesini yaptığınız meslek alanında ilerlemeden bahsedebilirsiniz. Yanıtınız, beklediğiniz sorumlulukların yanı sıra belirli bir atama ise, derinlemesine tartarak o role uyup uymadığınızı kendiniz de teyit edebilirsiniz.
Son işinizden neden ayrıldınız?
“Daha iyi yada heyecan verici işler peşindeyim.” şeklinde olumlu yanıtlar verin. Kelimelerinizi daha iyi fırsatlarla sınırlandırın. Bununla birlikte “Eski iş yerimde bana bu fırsatlar verilmedi.” gibi şeyler söylemeyin veya eski iş yerindeki zorluklar/tersliklerle ilgili asla bilgi vermeyin.
Zayıf yönleriniz nelerdir?
Tüm kişilik bozukluklarınızı derhal listelemeye başlamayın. Kalıp halinde ve herkeste olabilecek olan zayıf yönlerinizi söyleyin. “Ofise gelirken hazırlanmak için zaman ayırıyorum ve bu yüzden alarmımı iki saat önceye kuruyorum” gibi şeyler kulağa iyi gelir.
Güçlü yönleriniz nelerdir?
Kendinizi ne kadar çok pazarlarsanız, o kadar çok talep olacaktır. Güçlü yönlerinizi yansıtan örneklerle vermek için önceden çalışın.
Yaptığımız işin, türü hakkında ne biliyorsunuz?
Bunun gibi soruları cevaplamak için en geçerli bilgi kaynağı olduğu için şirket web sitesine ve diğer kıyıda kalmış bilgilere göz atarak gerekli ödevleri yapın. Kişisel olarak şirkette çalışan birini tanıyorsanız, belirli bilgiler için bu kişilerle konuşun.
Sizi neden işe almalıyız?
İki taraf içinde gerekli olan ihtiyaç duygusu ele alınmalıdır. Şirketin size olan ihtiyacı kadar, işe ihtiyaç duyduğunuza dair bir mesaj göndermek için dengeli bir tonda konuşun. Kendinizi diğer katılımcılarla asla karşılaştırmayın.
Kendinizi başarılı buluyor musunuz?
Her zaman evet deyin. Başarı, tüm dünyayı kontrol etmek anlamına gelmez. O ana kadar kazandığınız başarıları zamanla tartışabilirsiniz.
Neden bu kadar uzun süre işsiz kaldınız?
Bu süre zarfında yapmış olduğunuz üretken faaliyetleri, herhangi bir kursa katılıp, herhangi bir ücret ödemeden çalışarak bilgiyi geliştirme konusunda yaptıklarınızı anlatın.
İş arkadaşlarınız sizin hakkınızda ne der?
Meslektaşlarınızdan almış olduğunuz övgü ile anlatın, fakat aşırı abartılı görünmediğinize dikkat edin.
İşe alınırsan bizim için ne zaman çalışmaya başlayabilirsin?
Belirli bir süre kullanarak çok spesifik olmayın. Cevaplarınız her iki taraf içinde uygun olacak şekilde kulağa hoş gelsin.
Bu pozisyon için yeterince yetkili olduğunuzu düşünüyor musunuz?
İş için uygun olduğunuzu ikna etmeye çalışın. Belirsiz konuşarak kimlik bilgilerinizle ilgili hiçbir şüpheyi asla ifade etmeyin. Onlara doğru kişinin siz olduğunuzun garantisini verin.
Yönetim tarzınızı tanımlayın.
Dinleyiciye, astlarınız ve meslektaşlarınızla her türlü iletişim üzerinde çok fazla durduğunuzu anlaması sağlamanız çok önemlidir. Onlara rehberlik etmek veya onlarla paylaşımda bulunmak için neler yaptığınızı iyi bir şekilde anlatın.
Takım oyuncusu musunuz?
Bunun için bir kez daha sağlam bir evet gerekli. Çeşitli senaryolarla örneklendirerek, proje son tarihlerini bir takım olarak görmeyi başardığınızı anlatın.
İşe yönelik felsefeniz nedir?
Kabul ettiğiniz temel değerleri, takımları yönlendireceğiniz ve güdüleyici yaklaşımlarınızdan bahsedin.
Bir proje üzerinde çalışan bir ekipte hangi pozisyonu tercih ediyorsunuz?
Proje için zorunlu olduğunuzu ve proje görevlerinde esnek olduğunuza dair bir his duygusu yaratmanız gerekmektedir.
Sizi iş arkadaşlarınızdan rahatsız eden şey nedir?
Çevredeki algılarla hisler oluşur. Bu yüzden mülakatta, sizi rahatsız edebilecek şeyleri iş arkadaşları ile anlaşarak çözebileceğinizi belirtin.
Neden bu işte iyi olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Kriz durumlarıyla baş etmede doğru kişi olduğunuzu hissettirmek için önceki iş yerlerinde başarılarınızı ve deneyimlerinizi vurgulayın.
Sizin için daha önemli olan nedir: para mı yoksa iş mi?
Önceki yöneticiniz en güçlü noktanız olarak ne demiş olabilir?
Önceki işyerinizde meydana gelmiş belirli durumsal durumlardan bahsetmek gerekir. Gereksiz konuşmalardan kaçının. Tavsiye veya övgü mektubunuz varsa, başvuru için mülakat yapanlara gösterin.
Baskı altındaki yetenekleriniz hakkında bilgi verin.
Bu tür zor soruya dikkatle cevap verin. Baskı altında başarılı olduğunuz durumu açıklayın. Sanki limitler içindeki baskı, sizden en çalışma performansını getirir gibi sunun.
Deneyim eksikliğinizi nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?
Güven duygusu oluşturmak için elde ettiğiniz becerileri ve başarılarını vurgulayın. Okulda veya dereceli projeleriniz sırasında görev aldığınız benzer rollerden bahsedin.
Sizi işyerinde işinizi çok iyi yapmaya motive eden şey nedir?
“Maaş” gibi saçma cevaplar sadece şansınızı bitirecektir. Çalışma ortamı, disiplin ve bütünlük gibi bazı olumlu şeyleri söyleyin.
Bu işte ne zaman kendinizi başarılı hissedeceksiniz?
“Nicel olarak belirlediğim hedefleri gerçekleştirdiğimde ve o seviyenin ötesine geçtiğimde” şeklinde yanıtlayın.
Kuruluşun çıkarlarını, kendi çıkarlarınız önüne koymaya istekli misiniz?
Kesinlikle “evet”! Bu, şirketle ne kadar uyumlu olduğunuzu ve kuruluşun sonuçlarını karşılamak için işleri seri bir şekilde ele aldığınızın bir testidir.
Patronunuzun hangi niteliklerine bakıyorsunuz?
Dakikalarca ayrıntılı açıklamalar yapmak için asla özel şeyler söyleme. Bunun bir şiir yarışması olmadığına unutmayın. Yetkili, adil ve cesaretlendirici gibi güzel şeyler söyleyin
Bundan beş yıl sonra kendinizi nasıl görüyorsunuz?
Geçmişteki nesnel çizgiyle alâkalı bir şey söyleyin ve vizyon sahibi bir kişi gibi konuşun.
Önceki hatalarınızdan ne öğrendiniz?
Daha önceki işyerlerinde ki hatalarınızı ifşa etmeyin. Hatalarınızdan bazılarını açığa çıkarırsanız, bu anlattıklarınızdan çok daha fazlasını ifade edebilir.
Bu iş için birisini seçecek olsanız nasıl bir özellik arardınız?
İş tanımını beceri ile birlikte kıyaslayın, ancak alakalı ve mantıklı cevaplar verin.
Bu iş / şirketten beklentileriniz neler?
Sanki işe alınıp, şirkete girmiş gibi konuşun. Küçük şeyleri de gerçekleştirmekle sınırlı olmaktan çok, biraz özgürlükten hoşlandığınızı söyleyin. Görevlerdeki netlik de beklentiler altında etiketlenebilir.
Bize sormak istediğiniz herhangi bir sorunuz var mı?
Mülakat öncesi ödevinizin bir parçası olarak sorularınızın bir listesini yapın. Yanıtları anlamakta açık olun. Bu, sizin düşünce ve davranışınızda çok net olduğunuzu ortaya koyacaktır.
Neden bu işte başarılı olabileceğini düşünüyorsunuz?
İş gereksinimi ve sahip olduğunuz becerileri arasındaki benzerliklerin doğru şekilde ifade edildiğini söyleyin.
Son çalıştığınız şirket hakkında ne düşünüyorsunuz?
Son çalıştığın şirketin ilerlemeniz için çok büyük bir platform ve şimdiki ‘Siz’ oluşturmak için bir sebep olduğunu belirtin. Sorular çok belirgin olsa bile her türlü olumsuz şeyden kaçının. Gizli olduğu için işin ayrıntılarına asla girmeyin.
Eleştiriler ile nasıl başa çıkıyorsunuz?
Eleştirilerin, kişisel gelişmenin en iyi yolu olduğunu düşünüzü belirtin. Eleştirileri kişisel olarak algılamadığınızı ve niyetlerini anladığınızı söyleyin. Eleştiriye maruz kaldıkça, bir sonraki en iyi seviyeye yükseldiğiniz her durumu anlatmalısınız.
İşiniz dışında faaliyetleriniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?
Boş zamanlarınızda ne yaptığınızı ve hobilerinizi listeleyin. Hobilerinizi beceri kazanmanıza yardımcı olan etkinliklerle ilişkilendirmeye çalışın.